Cizmele peste genunchi - prea indraznete?

Nu ai purtat niciodata cizme peste genunchi si nici nu te-ai gandit vreodata ca ti s-ar potrivi? Ai considerat mereu ca sunt prea indraznete si nu se potrivesc stilului dar si tipului de viata pe care il duci? Ei bine, anul acesta cizmele peste genunchi se intorc in moda si in variante multiple, dintre care cu siguranta vei gasi una potrivita, fara sa fie prea sexy sau pe care sa o consideri kitsch. Site-urile dedicate cumparaturilor online au in oferta lor variante multiple de cizme femei online din care poti alege, iar cizmele peste genunchi isi fac si ele loc anul acesta, la preturi imbatabile.

Daca ti-am deschis apetitul, iata cum poti sa alegi cat mai sigur si fara sa atragi atentia asupra ta o pereche de cizme peste genunchi: opteaza pentru varianta fara toc, din piele intoarsa, negre. Sunt safe si nu poti face greseli stilistice majore cu ele. Pasul urmaror este sa stii cu ce anume sa le asortezi astfel incat sa arati mereu perfect si sa nu atragi priviri dezaprobatoare. Cel mai hot look pentru cizmele peste genunchi este cel cu fusta mini (nu foarte scurta) si dres negru mat. Insa daca esti genul care poarta jeans skinny sau colanti mai degraba decat fuste, vei fi fericita sa afli sa acest tip de cizme arata foarte bine si cu vestimentatia ta favorita. Le poti asorta fie cu o jacheta din piele, fie cu un sacou negru sau bleumarin.

Ce asortezi in partea de sus ti se pare o problema? Ei bine, cata vreme ai grija sa mentii totul simplu, nu exista niciun risc. Cizmele peste genunchi sunt suficient de indraznete ele insele, mai ales daca ai curaj sa optezi pentru varianta cu toc, asa ca nu e cazul sa abordezi bluze decoltate, dantela sau tinte in partea de sus, Alege tricouri sau bluze simple, camasi fluide sau pulovere pe gat pentru a echilibra tinuta.

La ce sa fiti atenti cand vreti sa va construiti o casa de la zero?

Constructia unei case nu este o sarcina simpla. E costisitoare, dureaza foarte mult timp, implica o investitie initiala mare, care se amortezizeaza sau nu, in functie de cat de bine executata e lucrarea. Din aceasta perspectiva, angajarea unei firme de constructii case cu experienta este de dorit, intrucat expertiza si echipa de muncitori care au mai realizat pana atunci sute de astfel de lucrari poate garanta obtinerea unei case desprinsa din cataloagele home and deco.

Inainte de a bate palma si de a semna un contract cu un constructor trebuie sa ai un proiect executat corect de un arhitect priceput, sa ai bugetul necesar si sa stii ce-ti doresti. Firmele ofera consultanta si sfaturi in privinta implementarii planului pe care-l are fiecare client, asa ca trebuie sa fii pregatit cu intrebari si raspunsuri legate de arhitectura si eventuale anexe, de fundatie. Foarte important este sa alegeti plata la lucrare, nu la zi, si sa negociati cat puteti de mult pana obtineti pretul dorit. Plata e de dorit sa se faca dupa fiecare etapa importanta facuta, trebuie supravegheate indeaproape turnarea fundatiei, zidaria de la parter si placa peste parter, zidaria etajelor, finisajele. Daca angajati o echipa de muncitori pentru constructii case puteti obtine preturi mai mici la manopera, poti face finisajele mai usor si mai rapid, insa nu iti garanteaza nimeni lucrarea, nu pot negocia la cumpararea materialelor, nu au utilaje profesionale de toate tipurile.

Spre deosebire de simpli muncitori priceputi la toate, echipa pusa la dispozitie de firma de constructii poate fi trasa la raspundere, exista garantie, au utilaje, au cofraje, dar si manopera mai scumpa, dar se merita. La finalul lucrarii trebuie sa verificati totul si sa nu va fie jena sau teama sa spuneti ce nu va convine, la fel si pe parcursul lucrarii. Lucrurile se indreapta mai usor in faza primara decat la final, cand totul e zugravit si tencuit.

Lucruri amuzante pe care ar trebui sa le stii despre accente

Cimpanzeii si caprele au accent. Cand un grup de cimpanzei danezi s-au mutat impreuna cu un grup de cimpanzei scotieni, a fost o ocazie unica de a se studia cum se schimba vocalizele lor cand sunt cu altii din alte zone. Cimpanzeii isi schimbau accentele. Cei scotieni comunicau pe un ton mai jos decat cei danezi.

Pe parcursul a trei ani cimpanzeii si-au modificat emisiile vocale sa semene cu ale celorlalti. Daca maimutele isi pot modifica accentele si dialectele in functie de regiune si dialecte si stramosii nostri puteau face asa ceva. Ideea nu e foarte clara pentru ca nu se stie daca cimpanzeii isi modificau cuvintele pe care le foloseau sa descrie merele sau numai maniera in care le pronuntau. Nimeni nu stie daca animalele incercau sa se acomodeze sau chiar invatau cuvinte noi. Si alte animale isi schimba accentul pentru a fi acceptate intr-un anumit grup.

Potrivit unui studiu facut de Queen Mary University caprele tinere care erau introduse intr-un grup nou isi schimbau vocalizele ca sa fie mult mai apropiate de cele ale suratelor din noul grup. Aceste stadii de inceput ale invatatului sunetelor pot sa imite acelasi proces pe care l-au experimentat si oamenii, sugerand fara doar si poate ca, in principiu, comunicarea animalelor este mai complexa decat am fi crezut vreodata.

Beneficii neasteptate ale imbatranirii

Racesti mai rar. De cate ori ati racit in acest an? De cel putin trei ori garantat, va spunem noi. Cam asta e standardul pentru o persoana tanara. Insa cei care au varste peste 50 de ani raceste de pana la doua ori mai putin, ajungand sa faca o raceala serioasa o data sau de doua ori pe an. Cand suntem la inceputul vietii si doar ce am fost nascuti, fiecare virus e ca un fel de ciocan care loveste cu putere in sistemul nostru imunitar. Pe masura ce imbatranim corpul nostru ajunge sa recunoasca mai multe categorii de virusi si sa lupte impotriva lor cu mai multe arme.

Atunci cand ne apropriem de varsta de 40 de ani deja avem un dosar intreg in care am stocat zeci de semnaturi ale virusilor si stim deja cum sa le facem fata. Desigur, nici sistemul imunitar al persoanelor in varsta nu este perfect si poate fi atacat pe mai multe cai, de unde si bolile serioase care pot rezulta. Cu toate astea, stiinta a demonstrat ca tot ce tine de alergii si migrene, orice boli mai simple incep sa nu mai aiba aceeasi incidenta pe masura ce trecem de 50 de ani. Ajungi la fericirea maxima. Ca o regula generala, pe masura ce imbatranim, satisfactia resimtita este mult mai profunda. De la 18 la 25 de ani cei mai multi oameni descriu propria fericire, stare de bine ca avand o ascensiune notabila, dupa care se prabuseste pentru a reveni pe trendul ascendent de la 40 in sus. Dupa 50 deja ne aflam la un stadiu al satisfactiei si fericirii destul de scazut. Dar, la un moment dat, pe masura ce ne apropiem de finele vietii ceva neasteptat se intampla. Lucrurile incep sa se miste, sa intre pe un fagas normal, iar pe la 60 suntem la fel de fericiti ca la 18 ani. La 70 persoanele ajung sa fie multumite de viata lor mai mult ca niciodata. Constatarea e si mai ciudata cu atat mai mult cu cat la varsta aceea apetitul sexual nu mai e asa de bun. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca in sfarsit reusim sa gasim un echilibru intre emotii dupa ce toata viata am fost intorsi pe toate partile de ele.

Nu ne mai indreptam atentia catre lucrurile minore, catre detalii, si privim cu mai multa detasare tot ce ni se intampla. Spre 80 de ani, multumirea vizavi de viata pe care o traiesti scade iarasi, insa vestea buna este ca aceasta panta descendenta nu se va duce sub ceea ce am simtit pe la 20 de ani. La 90 de ani, daca apuci sa traiesti pana atunci, vei vedea ca lucrurile se misca si mai bine. Asta daca apuci…

Celulele fotovoltaice, inima panourilor fotovoltaice si garantia unei eficiente sporit

Cine nu a auzit sau nu a citit macar un articol in ultimii doi ani despre panouri fotovoltaice. Desi notiunea e un pic abstracta pentru unii, panourile fotovoltaice nu fac altceva decat sa ne ajute sa inmagazinam si sa captam energie solara gratuita pe care sa o transformam mai apoi in energie electrica cu niste costuri mult mai mici decat daca am apela la reteaua nationala de electricitate. La baza functionarii unor panouri fotovoltaice stau celulele solare, niste dispozitive semiconducatoare care transforma in timp real lumina solara, radiatia, in curent electric.

Aranjate in grupe, celulele fotovoltaice pot asigura curent electric pentru motoare, incarcarea bateriilor etc. Sistemele fotovoltaice produc curent alternativ compatibil cu aparatele conventionale, operand interconectat sau in paralel la grila de utilitate. Primele celule fotovoltaice dateaza inca din 1950, 1960, cand erau folosite pentru producerea curentului electric pentru satelitii ce orbitau in jurul Pamantului. Din 1970, celulele fotovoltaice din panouri fotovoltaice s-au produs cu niste costuri mai mici, deschizand calea alimentarii dispozitivelor de pe pamant la distanta, fiind folosite si pentru incarcarea bateriilor necesare navigarii. Din anii 1980, sistemele bazate pe celule fotovoltaice au fost utilizate si pentru dispozitivele consumatoare de curent, comune, din casa oricarui individ. S-a trecut apoi la alimentarea zonelor si obiectivelor comerciale si industriale, sistemelor de telecomunicatii si a clinicilor si spitalelor. Un model obisnuit de celula fotovoltaica a fost reprezentat de cea de silicon, in care intalneam foite subtiri din straturi de silicon tip N, straturi groase de silicon tip P deasupra si un camp magnetic special deasupra. Atunci cand razele solare ating acest camp energetic, campul de energie produce momentul si directia electronilor stimulati de lumina, de unde si fluxul de curent al celulelor.

Fiecare bucata de celula fotovoltaica produce 0.5 sau 0.6 volti, dar curentul si puterea de iesire a sa depinde de cat de mare e suprafata de contact si cat de eficienta e fiecare celula. Asadar, o functionare simpla si un mod foarte bun de a economisi bani si timp destinat producerii energiei electrice, fara a afecta mediul inconjurator.

Un preferat al secolului nostru

Daca ne gandim bine, Gilles Deleuze spunea la un moment dat, undeva, ca majoritatea este ceea ce exclude pe toata lumea. As putea sa verific, poate ca-i in Abecedar; dar mi-e lene: daca n-a spus-o, ar fi putut s-o spuna si asta mi-ajunge. Pe coordonatele noastre geografice, moliciunea nu are o reputatie prea buna. Din punctul de vedere sexual, ea se considera un dezastru: Viagra se vinde bine: nu numai, spun specialistii acestei piete, barbatilor in varsta anxiosi la ideea de a da chix cu erectia, dar si la tot felul de tineri stahanovistii ai corpului cavernos, aflati in cautarea nepieritoarei erectii care va satisface din plin narcisismul lor patimas si carora le doresc, aici, in mod caritabil, multa placere. Fizic, tot ce-i moale a incetat sa placa.

Din ce in ce mai putine doamne vor lua drept compliment o remarca referitoare la moliciunea trupului lor: doar copiii, sub imaginea durduliului, mai au inca dreptul la moliciune: dar sa pariem ca asta nu va dura, poate doar pentru a vinde hartie igienica sau apa minerala la pet. Consolarile religiei, cand e vorba de moarte, sunt odioase. Diderot inventeaza una, in folosul ateismului, care mi se pare acceptabila. E intr-o scrisoare catre Sophie Volland, din luna octombrie a anului 1759: "Draga mea, Sophie! mi-ar ramane, asadar, o speranta sa te ating, sa te simt, sa te iubesc, sa te caut, sa ma unesc, sa ma contopesc cu dumneata atunci cand nu vom mai fi, cu conditia ca intre elementele din care suntem alcatuiti sa fi actionat acea lege a afinitatilor, sa ne fie dat cam una si aceeasi fiinta, mi-ar ramane speranta ca in veac sa fiu unul cu dumneata, ca moleculele risipite ale adoratorului dumitale sa se agite si sa le caute pe ale dumitale, risipite si ele in sanul naturii!

Lasa-mi aceasta himera, ma mangaie, caci mi-ar asigura o vesnicie intru dumneata si cu dumneata” .

Piese auto pentru toate buzunarele

Pentru oamenii de rand se spune ca o masina este intotdeauna o mare cheltuiala in plus, fiind o gura in plus de familie. Pentru cei care isi permit insa - o masina reprezinta un moft, deoarece avand o situatie financiara mai buna isi pot achizitiona masini dupa bunul plac iar cand vine vorba de schimbul de piese auto, nu vor da inapoi de la achizitia acestora in formatul original si la prima folosire.

Piesele auto nu tin o vesnicie dupa cum toata lumea stie, insa de mentionat este si faptul ca chiar si cumparate la mana a doua - acestea pot fi de mare folos. De multe ori se pune insa problema sigurantei atunci cand vine vorba de achizitia unor piese la masini la mana a doua, deoarece nu intotdeauna au un grad de uzura redus. Ce piese auto pot fi achizitionate second si ce piese nu trebuie sub nici o forma sa fie achizionate in alt mod decat noi?

Cei care se pricep la masini si tin la siguranta lor ar spune ca nicio piesa nu trebuie sa fie achizitionata la mana a doua inafara de anvelope, care si asa trebuie sa fie nu foarte utilizate. Multi nu tin seama de siguranta. Tocmai de aceea Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), o asociatie a societatilor de service auto, acuza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ca nu penalizeaza abuzurile care au loc si la care sunt supusi sute de detinatori de RCA.

Reprezentantii acestei asociatii spun ca de cele mai multe ori cei care asigura refuza in mod abuziv sa plateasca daunele sau obliga mecanicii sa monteze pe masinile asiguratilor piese second-hand. ASSAI mai spune ca CSA nu sanctioneaza companiile de asigurari, si ar exista un conflict de interese moral deoarece institutia este insa platita tocmai din banii acestor companii.

Fii fashion indiferent de imprejurare

Cine ne poate spune care obiect vestimentar si care nu, este fashion? Da, poate ca marii designeri sunt in masura sa seteze anumite trenuduri, sa traseze anumite linii dupa care noi, restul, sa mergem, sa ne ghidam, dar in cele din urma, noi suntem cele care aleg ce anume ni se potriveste.

Recunosc, ma numar printre femeile pasionate de fashion. Nu ma ghidez neaparat dupa trenduri, desi le urmaresc, dar ceea ce conteaza pentru mine este ca un obiect vestimentar sa ma prinda, sa imi placa, sa imi reprezinte personalitatea. Nu ma feresc de combinatiile mai putin conventionale, desi pentru unele persoane a iesi tin tiparul clasic, este prea mult.

Nici cumparaturile nu mi le fac intotdeauna, intr-un mod clasic, intrand doar in magazine. Nu ma feresc sa achizitionez un anumit produs online, daca imi place, chiar daca nu stiu dinainte cum imi vine. Multe femei se feresc de shoppingul online, eu l-as recomanda, pentru ca in acest mod chiar econimisesc timp.

Nu ma feresc nici sa aleg produse mai extravagante si mai piperate ca pret. De ce? Pentru ca mi se pare o idee buna sa investesti in anumite produse statement, pentru a-ti pune tinuta in valoare. Nu trebuie sa iti cumperi o sumedenie de haine ieftine, care mai apoi sa zaca in dulap si sa deterioreze, ci poti investi intr-un singur produs, unul de calitate, mai deosebit, ca design. Imi plac si designeri romani si piesele vestimentare unicat, pentru ca ma fac sa ma simt speciala.

Stiu ca nimeni altcineva nu poarta ceea ce port eu avand un produs unicat. Indiferent ca este vorba de o iesire in oras sau de o simpla plimbare in parc, imi place sa fiu fashion. Nu pot arunca pe mine orice, tinuta e gandita cu ceva timp inainte si va recomand, doamnelor, sa iesiti din tipare si sa va gasiti propriul stil, un stil care sa va defineasca si care sa fie ca o carte de vizita atunci cand va faceti aparitia.

Intrebari fara raspuns

Uneori, din ce in ce mai des in ultima vreme, ma gandesc la viata, la toate lucrurile pe care nu le stim, nu le intelegem si la care nu avem cum sa primim un raspuns. Sunt teorii, sunt oameni care cred ca au sau li s-a dat de undeva, de sus, raspunsul, dar, de fapt, nimeni nu stie ce este viata, de ce suntem aici, de unii sunt mai norocosi decat altii, mai frumosi decat altii, mai destepti si mai iubiti decat altii...

Imi aduc aminte ca atunci cand eram mica eram extrem de curioasa si citeam tot ce imi pica in mana, inclusiv, sau mai ales, cartile tatei despre religie, filosofie, viata de apoi, evolutionism sau chiar ocultism. Insa imi aduc aminte ca atunci nu se manifesta decat curiozitatea de a afla lucruri, de a cunoaste mai mult si mai mult, iar acum sunt manata de teama, de teama ca voi descoperi ceva ce nu voi putea accepta, ca mi se vor arata lucruri care, in loc sa ma inalte, ma vor ingenunchia de frica neintelegerii lor. De multe ori, tatal meu imi spune ca frica este cel mai mare dusman al omului si stiu ca este adevarat. Dar cum sa nu iti fie frica, cum sa nu iti fie teama cand stii ca anii se duc, ca totul devine mai impovarator, ca oamenii imbratranesc si apoi pleaca, nu stim unde, nu stim de ce si nici cand. Cum sa nu iti fie teama de viitor, cand totul in lumea asta parca a luat-o razna, cand increderea in oameni se clatina in fiecare zi, cand exemplele din jur te indeamna mai degraba sa bagi capul in nisip decat sa infrunti mandru raul, mitocania, nesimtirea, prostia. Cum sa nu iti fie teama cand vezi ca tot mai multi copii se nasc cu probleme, cand vezi ca tot mai multe femei trec prin chinuri groaznice numai sa poata avea copii și cand sotii lor le lasa, fara sa se uite o clipa inapoi, cu copiii, și ai lor, pentru o placere efemera. Nu mi s-a intamplat nimic din toate astea, nu am fost lasata pentru altcineva si nici nu am copii sau familie, dar vad in jurul meu povesti cutremuratoare, povesti de viata adevarata, care nu are nici macar 1% din stralucirea povestilor pe care le ascultam cand eram copii. Si stau si ma intreb: cum sa ai curaj sa iesi in fata, sa iti incredintezi iubirea, sentimentele si increderea cuiva, sa te lupti pentru ceea ce crezi ca e bine, cand parca totul in jur iti demonstreaza ca acestea sunt doar niste lucruri desprinse din basme, care in viata reala lipsesc. As vrea sa imi regasesc curajul si naivitatea pe care le aveam cand eram copil, as vrea sa pot sa cred, din nou, ca atunci, intr-o lume dreapta si buna, in casnicii frumoase care dureaza, in iubire normala si pura, intr-o viata care poate trece lin, fara cutremure prea mari, care te transforma din temelii, si focuri care iti mistuie sufletul.

Mi-ar placea ca intr-o zi sa imi pot privi copiii si sa imi gasesc curajul de a lupta pentru ei, pentru ca ei sa aiba o lume mai buna in care sa traiasca, la fel cum mi-ar placea sa il pot privi pe tatal lor in ochi si sa simt ca toate temerile mele au fost nefondate si ca, chiar si intr-o lume stramba, mai exista si oameni drepti, care pot ramane asa pentru toata viata.