Din clipa in care HIV-ul a reusit sa intre in corp si sa-l invadeze nu va mai pleca niciodata. Fiecare strategie pe care au dezvoltat-o oamenii de stiinta pana acum-de la medicamente anti-HIV la vaccinuri care omoara doar virusul-sufera de aceeasi slabiciune. Nimeni nu poate distruge toti virusii HIV din corp iar nenorocirea e ca HIV-ului ii place sa stea ascuns ani intregi, pana cand reapare si nu mai putem face absolut nimic decat sa asistam la moartea pacientilor.
Toate astea pana acum. Kamel Khalili, un medic care se ocupa de ani buni de studiul acestei problematici, impreuna cu ai sai colegi, a profitat de tehnica editarii genelor pentru a smulge virusul din celulele infectate, readucandu-le la starea de dinainte de virusare. Strategia se bazeaza pe detectarea si izolarea materialului genetic asociat HIV-ului, ceea ce inseamna ca virusul latent poate fi despistat foarte usor in celulele imune. Si mai incurajator e ca sistemul determina celulele sanatoase sa se apere de infectarea cu HIV, creand blocaje de natura genetica ce fac imposibila patrunderea materialului genetic al HIV-ului. Este ceea ce oamenii de stiinta din domeniul medical numesc „cura de sterilizare”. Studiul a fost desfasurat pe celule infectate cu HIV in cultura, insa deja se incearca sa se treaca la cel pe animale si mai apoi la om. Tehnica minune denumita CRISPR presupune taierea foarte exacta, decuparea ADN-ului din locuri specificate anterior. CRISPR actioneaza exact ca un foarfece care cauta secvente ADN, asa cum e programat, pentru a taia din locul indicat cu ajutorul unei enzime. Pentru ca HIV e un retrovirus, materialul genetic este sub forma ARN-ului; virusul intra intr-o celula gazda si transforma ARN-ul in ADN pe care-l insereaza in genomul celulei. Ca sa reziste, genele HIV-ului se replica in celula si o invadeaza folosind energia si materia din interioul ei drept „combustibil”. Khali a schimbat CRISPR in asa fel incat sa recunoasca secventa de inceput si final a ADN-ului HIV si sa taie HIV-ul din genomul celulei-de la nivelul cromozomilor.
Cheia si inovatia tehnicii folosite e ca recunoaste genele virale oriunde s-ar afla-indiferent daca virusul e activ sau in stare latenta. Medicamentele actuale pot doar detecta celulele care sunt in proces de diviziune si elibereaza mai mult HIV, de unde si perioadele de lipsa a virusului pentru ca mai apoi sa apara dintr-odata. Asa s-a intamplat in cazul unui bebelus din Mississippi, nascut cu HIV, tratat cu medicamente, iar dupa patru ani a reaparut virusul si mai puternic. Pe viitor, trebuie puse la punct foarte multe detalii de siguranta si eficacitate pentru a putea face teste pe oameni, crede Khalili.
Insa e un inceput bun, adauga acelasi Khalili, si poate ambele tehnici-bombardare cu medicamente anti-HIV si extractie de material genetic ar putea functiona cu probabilitate de 100%. Nu ne ramane decat sa speram ca asta se va intampla cat mai curand…
No comments:
Post a Comment