Declinul din intreaga lume a populatiilor de peste

Ecologistii si economistii sunt ingrijorati de viitorul speciilor de peste de pe planeta noastra. Intr-un articol din bine-cunoscuta revista Science s-a sustinut de catre specilaisti ca ar putea disparea o parte semnificativa a populatiilor de peste pana in anul 2050. Aceste date au fost obtinute prin analizarea in conditiile actuale si estimarea starii viitoare a mediului si a apelor sale.

Acest declin va fi din cauza mai multor factori care includ pescuitul excesiv, incalzirea globala, poluarea, precum si alti factori de mediu. Se estimeaza ca o persoana obisnuita consuma 15 kg de peste pe an. Peste 75% dintre toate populatiile de peste sunt supraexploatate sau incearca sa se recupereze de la exploatare. Industria pescuitului a avut practicile sale defectuoase de pescuit si care a condus la declinul biomasei acvatice, spun expertii. Singura modalitate viabila de restabilire a populatiei unei specii de pesti intr-o anumita zona este de a introduce rezervele protejate si apoi a interzice pescuitul in zona respectiva. Stiati ca mai mult de jumatate din pestele care se consuma in multe tari provine de la fermele piscicole din China? Acest procent poate merge pana la 60 la suta, dar chiar si fermele piscicole au problemele lor.

Fermele de peste nu sunt foarte bune pentru mediu, deoarece acestea creeaza al doilea rand de elemente toxice care polueaza oceanele. Nu este numai pestele pe care il veti gasi in supermarket-uri cel care este in scadere in populatie, este, de asemenea o problema si cu creaturile marine mari, cum ar fi pisicile de mare si broastele testoase de mare. Rechinii sunt si ei in declin si populatia a scazut cu 75 la suta pe parcursul ultimelor decenii. Cand pescarii captura pestele ei iau in plasa lor si alte vietati acvatice, cum ar fi rechinii si testoasele. In loc de a elibera creaturile inapoi in ocean, rechinii si alte specii mor din aceasta cauza. In prezent, mai putin de unu la suta dintre oceanele noastre sunt protejate de guvernele din intreaga lume. Acest numar este de asteptat sa creasca cu pana la 10 la suta ca urmare a noilor acorduri.

Studii recente arata ca doar 10 la suta din pestele marilor, cum ar fi codul, somonul, tonul sunt eliberate in mare. Stocurile de peste au scazut cu 85% din anul 1950. Aceasta reducere a populatiei se simte in intreaga lume, de la poli la ecuator. O parte din vina se afla in sarcina guvernelor in tarile in care acestea finanteaza industria de peste pentru a continua activitatea de pescuit. Cu o mai buna reglementare nu ne-am gasi in aceasta situatie dificila. Pentru a restabili populatiile sensibile de peste va trebui sa se reduca operatiunile de pescuit cu cel putin 50% pentru mai multi ani. Cresterea temperaturilor oceanului si acidificarea oceanelor au, de asemenea, un impact asupra populatiei piscicole. Incalzirea globala aduce crearea de zone moarte in oceanele noastre, unde oxigenul este epuizat si pestele moare. Cu continuarea temperaturilor globale in crestere, este de asteptat ca mai multe zone moarte sa apara pe parcurs. Aceste zone moarte apar de obicei in jurul ecuatorului unde este cel mai cald. Incalzirea globala are, de asemenea, un efect asupra somonulul din intreaga lume. Din cauza temperaturilor in crestere pe suprafete mari de apa, speciile de somon sunt in imposibilitatea de a supravietui.

Acidificarea oceanului duce la uciderea recifurile de corali noastre care asigura habitatul pentru mai multe sute de specii de pesti. Cand reciful moare, pestii care au ramas nu au unde sa mearga si mor si ei. In scopul de a proteja mai bine populatia noastra de peste curent si sa se asigure siguranta speciilor existente trebuie sa facem mai mult pentru supravietuirea lor. Guvernele trebuie sa aduca reglementari stricte in locul celor actuale pentru a proteja viata marina. O mare parte din aceasta problema o reprezinta omul, astfel incat inseamna ca putem schimba inca rezultatul daca vom imbunatati obiceiurile noastre destul de repede.

No comments:

Post a Comment