Mistere tulburatoare din vechiul Paris

Omagiul pierdut destinat lui John Paul Jones. John Paul Jones a fost un erou al revolutiei americane si un om foarte frumos care nu putea sa isi gaseasca un loc unde femeile sa il adore decat Parisul. La putin timp dupa ce a ajuns in Paris, toate domnisoarele erau moarte dupa el, scriindu-i scrisori parfumate si chiar pictandu-i un potret. Contesa de Lowendahl era o femeie maritata si ca orice femeie maritata nu vedea asocierea cu Jones ca o afacere romantica.

In schimb, se folosea de relatia sa pentru a-si ajuta sotul sa evolueze in cariera sa. Cand se pregatea Jones sa plece din Paris, femeia i-a facut cadou si un potret. Jones a stiut atunci ca o iubeste pe femeie si a stabilit si un cod prin care sa comunice cifrat in scrisorile de amor. Pentru ca relatia a luat-o intr-o parte pe care cei doi nu o vedeau cu ochi buni, Jones a dat inapoi si nu a mai apreciat pictura ca pe un gest de romantism. Ce s-a intamplat cu pictura dupa acest esec, nu se stie, insa multe seamana astazi cu ea. In 1973, muzeul Smithsonian a gasit o pictura care semana cu cea autentica, insa exista multe alte posibilitati. Operele furate ale lui Hemingway. A pierde cateva ore de munca este ingrozitor, insa ce se intampla cand se pierd ani de munca la opere de-ale lui Ernest Hemingway intr-un tren plin de legenda si mister? In 1922, Ernest Hemingway si sotia sa plecau din Paris, in vreme ce sotul era reporter si calatorea prin toata Europa. Cand a intalnit un editor in Elvetia, el i-a scris sotiei si a rugat-o sa-l insoteasca in Geneva, cu cateva dintre manuscrisele sale nepublicate. Asa ca sotia a luat munca de patru ani a sotului, a pus-o intr-o servieta si s-a urcat intr-un tren care pleca din Paris. In tren, pentru ca i se facuse sete, s-a dus sa ia niste apa si a lasat toate manuscrisele in compartiment. Cand s-a intors, servieta disparuse.

Nu a reusit sa gaseasca servieta, asa ca a mers mai departe spre Geneva cu gandul la ce ii va spune sotului despre manuscrisele pierdute. Vestea devastatoare a facut ca relatia dintre cei doi sa se raceasca, iar autorul sa nu-si mai revina niciodata din punct de vedere psihic, practic era alt om. Pe atunci, el traia binisor ca reporter, insa nimic nu anunta cariera literara fascinanta care urma. Este fascinant sa te gandesti ca cineva care a gasit servieta nu prea i-a dat atentie crezand ca are in fata doar operele unui autor american obscur.

No comments:

Post a Comment