Piata cafelei

Cafeaua este unul din cele mai comercializate bunuri din lume, ocupand locul al 2-lea in 2015, dupa petrol. Aproape 120 de milioane de pungi de cafea (de cate 60 de kg fiecare!) sunt produse si comercializate anual si peste 2, 25 de miliarde de cesti sunt consumate in fiecare an. Peste 90% din productia cafelei are loc in tarile in curs de dezvoltare, iar consumul apartine aproape exclusiv tarilor industrializate.

Peste 25 de milioane de mici producatori se ocupa de comertul de cafea in lume, iar, in Brazilia, unde este produsa anual peste o treime din cantitatea de cafea, peste 5 milioane de oameni se ocupa cu plantarea si cultivarea a 3 miliarde de arbori de cafea. Este o cultura care necesita munca umana si atentie constanta, deoarece nu poate fi automatizata, spre deosebire de culturile alternative, cum ar fi cele de trestie de zahar.

Cafeaua este un bun de export de mare importanta, fiind prima marfa de export din domeniul agriculturii pentru 12 tari in 2004, a 7-a ca valoare in 2005 si cea de-a doua cea mai valoroasa marfa exportata de tarile in curs de dezvoltare din 1970 pana in 2000. Totodata, cafeaua verde (neprajita) este una dintre cele mai comercializate marfuri din lume, un punct comercial central fiind portul Hamburg, din Germania.

Industrializarea cafelei si efectele asupra mediului

Initial, fermele de cafea erau plasate la umbra copacilor, pentru a crea biodiversitatea necesara pentru un mediu natural de crestere a arborelui de cafea. Acesti fermieri traditionali foloseau ingrasamant din miezul boabelor de cafea, fara chimicale sau fertilizatori. Copacii plantati in jurul arbustilor de cafea erau palmieri sau pomi fructiferi, crescand astfel productia si exportul.

In anii 1970-1980, in timpul Revolutiei Verzi, America Latina a facut trecerea la agricultura industrializata. Plantatiile de cafea au inceput sa foloseasca tehnici de cultivare la soare, pentru cresterea productivitatii, dar cu impact negativ asupra padurilor si a biodiversitatii.

Cultivarea la soare presupunea taierea copacilor si un numar de fertilizatori chimici si pesticide folosite. Problemele de mediu nu au ezitat sa apara, ca poluarea cu pesticide, despadurire si scaderea calitatii apei. Din cauza acestor efecte a avut loc intoarcerea la metodele traditionale de cultivare a cafelei, la umbra, si la inventia unor noi metode, organice si prietenoase cu mediul inconjurator.

Consumul de cafea

Consumul de cafea in America in anul 2000 a fost de peste 100, 000 de litri pe cap de locuitor. Aceasta inseamna ca, peste 150 de milioane de americani adulti beau cafea in mod regulat, cu peste 65% dintre consumatori preferand cafeaua de dimineata. In 2008, a fost bautura calda numarul 1 in preferintele consumatorilor, achizitionata din magazine, generand aproape 78% din vanzarile din zona de vending de bauturi calde.

Europa este liderul mondial in materie de import de cafea, cele mai mari importatoare fiind Danemarca 8,6 kg/capita, Germania (6,4 kg/capita) și Italia (5,6 kg/capita). Cel mai mic consum anual de cafea se inregistreaza in Slovacia, cu 2,2 kg/cap de locuitor, si Ungaria, cu 1,5 kg/cap de locuitor.

In ceea ce priveste piata cafelei in Romania, in 2014 aceasta a ajuns la valoarea de 420 de milioane de euro, consumul mediu anual de cafea pe cap de locuitor situandu-se la 2,3 kg. Consumul anual de cafea in Romania a crescut cu o rata anuala de 9% in perioada 2000-2009, pe fondul cresterii economice inregistrate. Apoi, in intervalul 2009-2011, piata cafelei s-a contractat cu 8%, dupa care s-a mentinut la un nivel relativ constant, pe fundalul unei crestere generale a preturilor, neacompaniate de o crestere a puterii de cumparare.

Cafeaua este prezenta pe piata sub doua forme: cafea arabica si cafea robusta. Cele mai multe tipuri de cafea prajita si macinata disponibile reprezinta un blend de diferite proportii dintre cele doua. Cafeaua robusta este cunoscuta pentru intensitate si tarie, pe cand arabica este recunoscuta prin aroma ei. In 2009, Brazilia a fost principalul producator de cafea verde, urmat de Vietnam, Indonezia, Columbia si Etiopia. Arabica este cultivata in America de Sud, estul Africii, Arabia si Asia, iar robusta este cultivata in Africa centrala si de vest, in sud-estul Asiei si intr-o parte a Braziliei.

Cafeaua cultivata in diferite tari din lume se diferentiaza prin aroma, savoare, consistenta si aciditate, factori care tin de solul si clima regiunii geografice specifice. Aceste caracteristici ale gustului tin insa si de varietatea de cafea cultivata si de metodele de procesare.

Despre Nordexim Coffee Services

In prezent, in Romania, oferta de automate este foarte variata, Nordexim Coffee Services oferind, prin cele 20 de reprezentante din toata tara, solutii complete de vending de bauturi calde, bauturi racoritoare si snacks-uri. In ceea ce priveste oferta de aparate vending de cafea, ea poate fi sub forma de capsule, cafea instant sau cafea boabe, produse de Lavazza sau sub brandul propriu Nordexim, „My Coffee”, un blend de cafea arabica si robusta, de intensitate medie.

No comments:

Post a Comment