Realitatea legata de cersetori

Inainte de toate, tin sa mentionez ca cei care nu au vazut filmul “Filantropica” trebuie sa intre imediat pe net si sa-l vizioneze neaparat. Este un film romanesc de exceptie, in opinia mea, care prezinta povestea cersetoriei in Romania si cum functioneaza scamatoriile de genul pe meleagurile autohtone, mai precis in Capitala. Oricum, subiectul pe care vreau sa-l dezbat este altul. Exista, din pacate, un numar alarmant de mare de cersetori in tara noastra. Oameni care au ajuns sa nu aiba o casa, copii pe care parintii i-au abandonat la nastere si care au crescut in orfelinate..sau pe strazi.

Marea majoritate a oamenilor simt mila fata de aceste persoane, dar oare chiar ii ajutam daca le dam bani? Am observat, spre exemplu, ca multi dintre acesti cersetori sunt destul de falsi. Prin asta vreau sa spun ca ei sunt dispusi sa spuna unele dintre cele mai grave lucruri doar ca sa te induri sa le dai un ban “de paine.” Spre exemplu, in orasul in care am crescut era un batran care cersea pe un pod zicand ca are un picior rupt de la genunchi in jos. Si sincer, chiar asa parea, motiv pentru care treaba asta i-a mers o groaza de vreme. Pana intr-o zi cand am observat ca el de fapt doar isi ascundea piciorul foarte bine intre hainele largi si facea sa para ca nu are unul. Ce parere sa am despre un om de genul asta? Ca are un caracter deplorabil. La fel ca, in alt caz, un tanar de vreo 20 de ani sanatos tun si bine facut care cersea in fata bisericii. Hai, sa zicem, ii inteleg pe cei bolnavi, pe cei batrani, sau pe cei batrani si bolnavi. Dar ce avea omul asta de -ar fi putut sa faca o munca cinstita pentru a castiga bani? Stiu de oameni cu handicapuri mintale sau chiar la unul dintre membre care cel putin matura strazile si in schimb li se ofera un loc unde sa stea, deci de ce un tanar sanatos n-ar face macar atat?

Aparentele inseala de foarte multe ori cand vine vorba de oamenii de genul asta. Si mai sunt multe cazuri. Multi dintre batranii care se vaita ca n-au bani de paine dau fuga la crama sau sa-si ia tigari cum primesc sau strang cativa lei. Si mai exista si cea mai grava situatie, cazul in care oamenii sunt organizati in retele si pusi sa cerseasca. De aceea am recomandat filmul Filantropica. In cazuri de genul, cel mai bine este sa cumperi mancare si sa oferi direct mancarea omului respectiv, nu bani. Si asta e cel mai bine in general. Daca persoana respectiva chiar are nevoie de ajutor, iti va ramane recunoscatoare cu adevarat.

No comments:

Post a Comment