3D Activ sau 3D Pasiv, care tehnologie e mai buna si mai eficienta

Moda televizoarelor 3D a ajuns si in Romania de ani buni. Un simplu LED sau o plasma se poate transforma in cel mai bun dispozitiv de privit un film in 3D fie cu ajutorul unor ochelari, fie fara ei, gratie incorporarii tehnologiei din ochelari in ecranul televizorului. Chiar daca e activa sau pasiva, tehnologia 3D foloseste un principiu simplu: exista doua perspective ale imaginii si sunt afisare simultan pe ecran.

Cu ochelarii 3D, imaginile suprapuse sunt separate pe fiecare ochi pentru a crea o imagine complexa si compacta. Imaginile nu sunt afisate identic si sunt defalcate, pe orizontala. Creierul proceseaza rapid suprapunerea si rezulta o vedere in 3D. 3D Activ se foloseste mai ales cu ochelari 3D, cu niste mini-ecrane LCD care se inchid la culoare pana cand se opacizeaza complet. Televizorul afiseaza imediat imaginile complete la un ochi si la altul de sute de ori pe secunda pentru fiecare ochi, procesul fiind cunoscut ca flicker. El este sincronizat intre televizor si ochelari, asa ca atunci cand imaginea de pe ochiul stang este afisata, pe ochiul drept exista opacitate si invers. Rezolutia este mereu Full HD in 3D vision activ, rata de refresh nu influenteaza calitatea imaginii, display-ul si imaginile afisate acolo par mai clare. La randul lui, 3D-ul pasiv functioneaza pe baza de filtru polarizat, proces pasiv intalnit mai ales in cinematografe. Spre deosebire de activ, in pasiv avem simultan doua imagini pe ecran, filtrul polarizat blocand liniile alternative pentru fiecare ochi.

La ochelarii 3D pentru asa ceva nu exista acumulatori, ci doar lentile polarizate. Rata de refresh influenteaza tehnologia pasiva in 3D si trebuie sa fie cat mai mare, numarul de linii trimise catre lentile pe verticala fiind impartit intre ambele lentile. Intra si vezi aici ce modele de televizoare moderne sunt la moda si care sunt cele mai ieftine si mai bune pentru locuinta ta.

No comments:

Post a Comment