Rusii au talent… cu arca

S-au facut si filme, cartile de religie vorbesc pe indelete despre ea, ba chiar si creatorii de desene animate au speculat povestea SF pe care sfintii parinti ne-o tot spun in vremuri de restriste. Arca lui Noe era, conform legendelor, o ambarcatiune de dimensiuni mari pe care Noe, pentru a scapa speciile de animale si propria familie, a construit-o si a adunat in ea cate o pereche din toate exemplarele pentru a da o sansa speciilor sa se reproduca dupa potop.

Rusii, care, in afara de votca si un presedinte cam ticnit, au o ambitie si o grandomanie cum rar iti este dat sa vezi, s-au gandit ca n-ar strica o arca a lui Noe moderna pe care, in loc de animale si oameni, perechi, sa existe… mostre ADN. De ce ADN? ADN-ul il avem cu totii si e baza dezvoltarii noastre din punct de vedere fizic. Codul genetic uman, unic si deosebit de complex, are la baza ADN-ul, un element fara de care identitatea si caracteristicile primordiale umane nu ar exista. Cum accesul la bazele ADN al rusilor este destul de usor si au destul ADN sa inceapa proiectul, Universitatea de Stat moscovita a propus strangerea cu o rigoare tipic… ruseasca a ADN-ului de la orice fiinta din trecut si prezent, de pe tot globul. Pastrarea lor va fi posibila prin criogenie, o tehnica ce presupune conservarea ADN la temperaturi deosebit de scazute, in conditii de laborator.

Cu sperante mari ca vor termina Arca pana in 2018, rusii au pregatit deja 43 de hectare si o aripa speciala a Universitatii, primind chiar sprijin si de la Guvern. Colectia de ADN va fi disponibila pentru oamenii de stiinta interesati si, evident, pentru rusi. Primele intrebuintari realiste ale bazei de ADN criogenizat ar putea fi in clonare, pentru reproducerea asistata, in vitro, a unor specii foarte greu de reperat in salbaticie.

No comments:

Post a Comment