Incercari uimitoare de a explica timpul

Patru dimensiuni si teoria universului-bloc. Cele doua teorii sunt interconectate prin idea ca timpul este o dimensiune actuala. In prima teorie, cea a dimensiunilor, obiectele exista in patru dimensiuni si nu in trei, a patra dimensiune, timpul, poate fi gandita in termenii celor trei dimensiuni cunoscute. Cealalta teorie, a universului-bloc, se refera la univers ca un bloc dimensional format din felii temporale. Are adancime, inaltime, latime, iar pentru fiecare eveniment si pentru orice lucru care are o durata ce poate fi masurata, exista layere temporale care formeaza intregul.

Fiecare persoana e un obiect cu patru dimensiuni care exista in layere temporale, pentru toate perioadele maturizarii. Timpul in sine nu exista intr-un mod concret in care putem spune ca avem trecut, prezent, viitor, in aceasta ordine, insa fiecare punct din acest bloc este oricare dintre cele trei lucruri raportate la alte puncte temporale. Teoria universului-bloc lasa loc si ideii de timp infinit, trecut si viitor, blocul dimensional putandu-se extinde in ambele directii, la infinit. Efectul „aiurit”. De multe ori auzim povesti un pic SF cu oameni care se afla intr-o situatie de viata si de moarte si, dintr-odata, timpul incetineste. Evenimentele si circumstantele in care timpul se dilata sunt asociate cu evenimentele cu urmari nefaste, de o amploare foarte mare.

Exista multe controverse in privinta acestor marturii, oamenii de stiinta intrebandu-se daca nu cumva timpul ne face o favoare si incetineste sa ne lase sa procesam cum trebuie toate informatiile pe care le primim intr-un anumit moment. Ca sa vada daca teoria lor este sau nu adevarata, cercetatorii au vrut sa vada ce ar insemna daca timpul chiar s-ar dilata, ar incetini, pentru noi. Lucrurile pot fi vazute mai bine, mai clar, amanuntele pot face diferenta. Daca rata informatiei primite spre procesare de catre creier este pana in 80 de milisecunde, creierul poate incropi toate informatiile si le poate da un sens, ajutandu-ne sa intelegem anumite lucruri. Daca timpul incetineste, stimulii vor fi recunoscuti ca niste evenimente separate, informatia va fi perceputa separat, nu ca un intreg. Intr-un experiment interesant, cercetatorii au vrut sa vada cand tinerii care vedeau niste cifre care se schimbau rapid nu mai puteau distinge corect numerele din serii.

Apoi au fost aruncati de la 46 de metri si li s-a cerut sa estimeze cam cat a durat caderea lor si a altor colegi pe care i-au urmarit cazand. Cand au vorbit despre caderea lor, timpul perceput de ei a fost cu 36% mai mare decat cel a colegilor. Amintirea timpului e de fapt cea care incetineste perceptia lui. Evenimentele terifiante, neplacute, ca o luare de ostatici sau un examen greu par sa tina la nesfarsit-tot despre timp incetinit vorbim si aici.

No comments:

Post a Comment