Toti care am trecut prin facultate stim cat de greu e in sesiune, cand ai tone de materie de recapitulat, sau, mai rau, de invatat si nu mai faci fata nici cu cafea, cu etnobotanice sau cu suplimente alimentare. Atunci ne-am fi dorit sa avem la indemana un ceva care sa ne faca supereroi si sa invatam totul rapid si sa retinem mai bine informatiile pe care profesorii ni le-au impartasit.
Britanicii si germanii, cercetatorii din aceste tari mai exact, au ajuns la concluzia ca somnul de calitate, timp indelungat, ajuta enorm in procesul de memorare si invatare. Cum au reusit sa ajunga la acest rezultat? Au studiat bebelusi, peste 200 si au vazut ca nu pot retine lucruri simple pe care le invata incet-incet daca nu dorm cat trebuie dupa ce le-au fost date spre insusire. Cand ar fi insa cel mai bine sa invatam? Nu, nu dimineata, cum credem toti, ci chiar inainte de a trece la somn, un rol cheie avandu-l si cititul seara, inainte de culcare. Experimentele au aratat ca bebelusii care dormeau bine dupa ce invatau ceva puteau sa reproduca exact ce li se cerea a doua zi, spre deosebire de cei care nu dormeau deloc sau prea putin. Explicatia e simpla.
Cand dormim, legaturile neuronale se reinnoiesc si conexiunile se fac mai usor dupa trezire. Somnul prelungit si de calitate ar putea sa previna si aparitia dementei si degradarea memoriei batranilor, o categorie grav afectata de pierderile de memorie si de boli precum Alzheimerul.
No comments:
Post a Comment