Sudarea, o alegere buna?

Prin sudare intelegem fenomenul de topire a unor materiale metalice sau termoplastice care apoi sunt imbinate cu alte materiale de acelasi tip pentru a fi unite. Aceste tehnici se folosesc de cele mai multe ori in constructii utilizand diferite aparate de sudura. Exista mai multe tipuri de sudura, cum ar fi sudarea prin topire si prin soc.

Cea mai cunoscuta tehnica de sudare este cea ce implica un aparat de sudare si electrozi obisnuiti. Acel electrod este incarcat cu o sarcina electrica, mai mare sau mai mica, in functie de intenstiatea care este dorita si de cat de mult de se doreste sa se patrunda in material, iar atunci cand electrodul atinge materialul circuitul electric se inchide provocand o scanteie. Sudarea este folosita in foarte multe industrii, fiind un ajutor mare pentru oameni. Pentru fiecare obiect ce trebuie creeat exista diverse tehnici de sudare, astfel gaura cheii este facuta cu un aparat anume, iar scarile metalice ale unei case cu un alt material. Sudarea mai ajuta si la repararea multor obiecte realizate din materiale metalice, dar deobicei nu este indicat ca acestea sa fie reparete decat de oameni cu specializare, deoarece in ciuda faptului ca sudura are cateva proprietati pozitive, vine si cu o serie de dezavantaje.

Calitatile sudurii sunt : costul pentru a suda obiecte nu este deloc ridicat fata de celelalte tehnici ce pot fi folosite pentru acelasi scop, capacitatea creeari unor piese/lucrari foarte complexe, nu emana un zgomot prea intens, poate fi automatizata si in ultimul rand nu se invata foarte greu tehnica de sudare. Defectele sudarii sunt : sudarea poate afecta corpul uman deoarece degaja raze ultraviolete, aparatele de sudura trebuie sa fie verificate (aceasta verificare se efectueaza cu ajutorul unor aparate mult mai performante), se pot declansa fisuri in timpul sudurii.

Aparatele de sudura sunt niste masinarii ce variaza in functie de model si de felul in care vor fi folosite mai tarziu. De exemplu, exista materiale de sudura care lucreaza cu obiecte din metal care sunt goale pe dinauntru, cum ar fi o teava, si aparate de sudura ce sudeaza cu totul materialul, revenind la teava, o teava plina cu material de acelasi tip. Fiecare sudor de asemenea este pregatit intr-un anumit fel pentru diverse tehnici de lucru, sau in toate. Exista tehnica clasica, tehnici de sudare cu plasma, tehnici de sudare a materialelor foarte mici, tehnici de sudare ce se folosesc mai mult de presiunea exercitata asupra obiectului ce urmeaza sa fie sudat, procedeul traditional imbunatit, in care electrodul este facut din wolfram (material folosit si la filamentele de la becuri, datorita proprietatii sale de a se topi doar la temperaturi foarte ridicate) si rezistent la gaz, in asa fel incat electrodul nu mai devine material de umplutura.

Aparatele de sudura, dupa cum se poate observa din cele enumerate mai sus, sunt de mai multe feluri. Aceste aparate de sudura se pot achizitiona atat din magazinele specializate, cat si din magazinele online, care sunt la fel de bune, dar au si avantajul ca scutesc clientii de drumul pana la magazin si inapoi.

No comments:

Post a Comment