Zaharul, un drog legal

E dulce, foarte simplu de folosit si e bun in toate deserturile si chiar in unele mancaruri. Alb, brun, zaharul este unul dintre cele mai utilizate ingrediente pe care gospodinele il adora pentru flexibilitatea si calitatile lui de indulcitor universal. In ultimii ani, consumul de zahar a crescut alarmant cu pana la 50% fata de acum 30 de ani, iar ratia zilnica a ajuns la 20% din tot ce manca-doctorii spun ca e bine sa mancam cam 5% zahar in alimentatie.


In Romania, diabeticii deja au ajuns sa fie mai multi decat cei care sunt sanatosi si asta pentru ca mancam fara sa stim, din cauza produselor din supermarket, cam 100 de grame de zahar pe zi. Asa am ajuns sa ne confruntam si noi cu boala de care americanii, mari devoratori de fast-food, se confrunta de ani buni, obezitatea si sa ne trezim ca avem si decese cauzate de come diabetice sau obezitate morbida. Zaharul nu e asa usor de controlat in alimentatie pentru ca se poate ascunde si in alimentele banale si nu poate fi scos din sistem decat printr-un regim foarte strict. Dependenta de zahar este foarte mare, dovada ca in niste studii clinice pe soareci, acestia nu s-au putut stapani sa nu manance, dependenta de zahar depasind-o pe cea de cocaina, unul dintre cele mai puternice droguri. Si tot zaharul e foarte rau pentru organism deoarece ne baga in depresie instant-la inceput, dupa ce mancam o prajitura, suntem fericiti, avem la serotonina in sistem sa dam si la altii, dar dupa 30 de minute, cand dispare hormonul fericirii din organism, imediat ne molesim si simtim ca totul nu mai e asa de roz. Zaharul creste tensiunea arteriala, creste secretia de insulina, cauzeaza infarctul miocardic.

Ciudat, zaharul e vinovat in unele cazuri si de Alzheimer, deoarece creierul nu mai stie ce sa faca cu glucoza din alimentatie si o foloseste gresit, si de cresterea colesterolului rau, pentru ca ficatul se vede „scaldat” in grasime si nu mai stie cum sa o proceseze, nu mai face fata. Daca vreti sa va protejati de efectele zaharului puteti sa il inlocuiti cu extract de stevie, foarte dulce si natural, sanatos, bun pentru diabetici, sirop de agave, care are vitamine si minerale din belsug, de artar sau de curmale, cel din urma cu foarte mult calciu, magneziu, fier si potasiu.

No comments:

Post a Comment