De la inventarea sa, frigiderul a trecut prin mai multe faze si moduri de a fi folosit. La inceput frigiderele erau cam mari, nu prea reuseau sa faca fata unor volume consistente de mancare, erau greu de reparat si foarte scumpe. In prezent, frigiderele sunt mai ieftine, au foarte multe functii suplimentare si permit depozitarea unor cantitati uriase de mancare si fructe sau legume spre deosebire de cele vechi.
Daca deschidem frigiderul din orice casa vom gasi o gramada de produse de tot felul, de la lapte, la carne, oua, fructe, legume, branza, salam etc. Desi se spune ca alimentele proaspete e bine sa stea la rece, sunt si cateva exceptii pe care nu le respecta mai nimeni. Ideea este ca frigiderul asigura conservarea pe termen lung a alimentelor si ne fereste de boli, insa sunt foarte multe alimente care au ele singure modurile lor naturale de a se mentine proaspete pentru mai mult timp. Unele dintre cele mai indragite fructe, atat pentru mirosul lor, cat si pentru gust, bananele nu prea au ce cauta in frigider-da, le putem pune ca sa le avem reci, daca asa ne place sa le mancam, dar si pentru a nu se mai coace. Dezavantajul punerii lor la frigider e dat de innegrirea cojii dupa un timp si stricarea aspectului si consistentei. Totusi, sunt si fructe care se coc foarte bine in apropierea bananelor. De preferat ca, atunci cand sunt prea verzi, bananele sa fie tinute la frigider, dar ambalate in pungi sau in cutii, ca sa se coaca mai repede.
Untul de arahide din comert se poate pastra si la camara, mai ales ca are destule substante adaosuri care il mentin la consistenta dorita. Cel natural insa e musai sa stea la frigider. Multa lume tine si cartofii la frigider de teama sa nu se strice. In primul rand e vorba de umezeala din frigider care ii strica, apoi aerul rece ii face sa isi schimbe gustul si proprietatile, si asta pentru ca amidonul devine zahar. Daca iti plac fierti, trebuie sa stii ca ai sa obtii niste cartofi perfect negri daca ii tii la frigider, coaja schimbandu-si ea proprietatile. Mierea de albine este un alt produs care nu are ce cauta la frigider, deoarece se cristalizeaza rapid si isi pierde si din gust, la fel si ceapa, care trebuie tinuta neaparat in camara, in frigider ea inmuindu-se si atragand mucegaiul.
Nici painea nu e bine sa o punem la frigider pentru ca ii modificam textura si proprietatile, gustul-cu toate astea, paine tinuta la frigider se mentine proaspata mai mult timp. Nu in ultimul rand, uleiul vegetal trebuie tinut departe de frigider pentru ca devine mai vascos, nu mai e asa de frumos colorat-nici in camara nu e o solutie sa fie pastrate, pentru ca se pot strica la variatii de temperatura.
No comments:
Post a Comment