O noua meserie in Romania, cea de auditor energetic

Odata cu aprobarea Legii conform careia orice tranzactie imobiliara de vanzare/cumparare si/sau inchiriere necesita intocmirea unui certificat energetic, a aparut o noua meserie in Romania si anume, auditor energetic. Auditorul energetic este persoana autorizata care efectueaza o expertiza imobilelor sau cladirilor in urma careia elibereaza un document din care rezulta valoarea energetica a imobilului, cladirii.

Cei care doresc sa devina auditori energetici trebuie sa stie care sunt conditiile si ce anume trebuie sa faca pentru aceasta. In primul rand trebuie sa ai o anumita pregatire profesionala, sa fii inginer constructor, arhitect, inginer de instalatii sau inginer mecanic sau energetic. In functie de activitatile pe care le desfasoara exista auditori energetici de grad I si de grad II. Cei cu gradul II efectueaza expertiza termica si energetica a cladirilor si a instalatiilor termice si sanitare si elaboreaza certificatul energetic. Auditorii energetici de gradul I realizeaza in plus auditul energetic al cladirilor si al instalatiilor de incalzire si de preparare a apei calde. Pentru a deveni auditor energetic nu este necesara doar pregatirea profesionala ci aceasta atestare se obtine in urma unui examen in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administrarii Publice. De asemenea, specialistii care vor sa obtina o atestare de gradul I trebuie sa aiba activitate in invatamant, cercetare, proiectare sau executie de minim 10 ani, iar cei cu gradul II de minim 6 ani.

Examenele pot fi sustinute in urmatoarele centre universitare: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca. Trebuie stiut ca certificatele de atestare au o valabilitate minima de 5 ani. Dupa expirarea acestei perioade, legitimatiile se vizeaza de catre comisia MDRL in urma unei analize asupra activitatilor desfasurate pe perioada celor 5 ani.

No comments:

Post a Comment