Certificatul energetic si pretul imobilului

Certificatul de performanta energetica trebuie sa includa valori de referinta ale unei proprietati care urmeaza a fi vandute, astfel incat viitorul proprietar sa poata avea in vedere cheltuielile legate de intretinere si sa poata face o comparatie intre o proprietate si altele de pe piata. De asemenea, datele cuprinse in certificate energetice cuprind si recomandari privind eventuale imbunanatatiri in scopul eficientizarii din punct de vedere al costurilor.

Mai mult decat atat, normele europene in vigoare au impus mentionarea clasei de performanta energetica a unei proprietati in anuntul de vanzare sau inchiriere a acesteia, in scopul unei informari cat mai corecte si mai complete a celor interesati de anumite proprietati, inainte de semnarea propriu-zisa a contractului de vanzare-cumparare sau de inchiriere.

Daca pana la intrarea in vigoare a legii care obliga la prezentarea unui certificat energetic la vanzarea sau inchirierea oricarei case, indiferent ca este vorba de o cladire noua sau de una veche, preturile proprietatilor de pe piata nu erau diferentiate pe criterii de performanta energetica, odata cu obligativitatea certificatului, lucrurile s-au schimbat. Nu de putine ori se ajungea in practica la cazuri in care apartamente in blocuri nou construite erau mai ieftine decat apartamente cu aceeasi suprafata (uneori chiar si mai mica) in blocuri vechi, cu o performanta energetica sigur redusa fata de cea a blocurilor noi. Obligativitatea prezentarii certificatului energetic a condus treptat la o scadere a preturilor pentru apartamente vechi.

Pe de alta parte, apartamentele din blocuri vechi ne-anvelopate, sunt foarte greu eligibile pentru credite ipotecare sau programul Prima Casa – principalele cai de vanzare a caselor in ultimii ani, in Romania – ceea ce a condus de asemenea la o scadere a preturilor acestora, astfel incat sa fie vandabile cu cash. Creditorii prefera sa acorde credite pentru imobile cu clasa energetica A si B si uneori chiar C, dar nu considera eligibile imobilele din clasele D, E, F si G, asa cum sunt majoritatea blocurilor vechi.

No comments:

Post a Comment