Tipuri de strunguri de metal

Atunci cand metale precum otel, alama, fier sau alte tipuri de metale trebuie sa fie prelucrate, crestate sau taiate, procesul este dus la indeplinire cu ajutorul strungului din metal. Aceasta masina-unealta roteste piesa metalica in jurul axelor sale, pentru a putea efectua operatiunile de slefuire, taiere, perforare, fatetare etc.

Prelucrarea se face cu ajutorul taietoarelor care sunt aplicate direct pe piesa metalica. Strungul de metal este compus din papusa mobila (centreaza piesele), batiul (care se fixeaza pe fundatia strungului), cutia de viteze (controleaza transmisia puterii), caruciorul, portcircuitul (fixeaza instrumentele de taiat), axul principal (fixeaza piesa care necesita prelucrare). Exista variate tipuri de strunguri metal, cu destinatii si tolerante diferite, care pot fi gasite fie in ateliere profesioniste de prelucrare a metalului, fie in ateliere mici de amatori sau chiar in propria casa.

Strungul universal. Este un strung care, asa cum indica si denumirea sa, se poate folosi pentru un numar foarte mare de operatiuni de prelucrare a metalului. Strungurile universale exista si in varianta simpla si in varianta cu afisaj, sau in varianta cu viteza variabila.

Centrul de prelucrare. Foarte intalnite in ateliere de prelucrare a metalului, aceste centre imbina strungul si freza si pot efectua si operatii de strujire a metalului dar si de frezare.

Strungul de banc. Este utilizat cu precadere de catre amatori sau in ateliere foarte mici. El se monteaza pe un banc de lucru, fiind de fapt un ministrung. Strungul de precizie, dimpotriva, este un strung folosit cu precadere de catre profesionistii in domeniu. Astfel de strunguri de metal se mai numesc strunguri cu surub conducator, datorita surubului de ghidare existent in compozitia lor.

Strungul cu cutie de viteze. Este o varianta avansata a strungului de metal, pentru ca datorita acestei cutii de viteze miscarea de rotatie este transmisa cu maxima precizie de la motor la axul strungului. Strungul cu comanda numerica efectueaza operatiunile cu ajutoul programelor de inregistrare a cotelor.

No comments:

Post a Comment