Ciocanitorile au piroane ascutite in coada

Ciocanitorile sunt niste alpinisti desavarsiti, avand rezistenta fizica si abilitati de a se catara in copac extraordinare. Adaptate special pentru a face fata vietii pe un trunchi de copac, cozile lor au un fel de piroane ascutite care le permit fixarea perfecta de trunchi. Coada devine un al treilea piciorus, permitand ancorarea ei cu ajutorul acestor gherute. Cand se catara in copac sa caute hrana, ciocanitoarea isi face din coada si picioare un tripod care-i confera siguranta si stabilitate.

Catararea e astfel rapida si usoara, iar micuta creatura nu risca nicio secunda sa se trezeasca cu capul de pamant. Indiferent de pozitia pe care o are si de modul in care se urca in copac, ciocanitoare va fi mereu gata sa prinda prada. Tepii acestia de pe coada sunt mai ascutiti si difera ca marimi pe masura ce ne indreptam spre finalul cozii. Ingeniozitatea ciocanitorii de ghinda. Multe ciocanitori se catara in copaci ca sa gaseasca insecte si sa-si faca un cuib, insa ciocanitoarea de ghinda din Mexic si America Centrala este o exceptie de la aceasta regula. Aratand ca un claon de la circ, cu ochii mari si pene colorate, pasarica este foarte muncitoare, cu o viata sociala intensa bazata pe reproducere si incercarea de a gasi partenerul potrivit. Ciocanitorile de acest tip mananca si respira ca un grup, multe dintre ele stand in acelasi cuib cat se imperecheaza.

Creand sute de gauri in copaci, ciocanitorile sculpteaza pur si simplu in zid, iar apararea copacilor in care stau e primordiala, tot grupul sarind pe cei care atenteaza la ramurile lor. Ciocanitorile fac foarte multe gauri pe unde apuca, asa ca toti copacii unde sunt cuiburi seamana cu niste zone de tragere.

No comments:

Post a Comment