Cabluri ecranate pentru retele de date

Ecranarea cablurilor functioneaza ca o bariera ce protejeaza cablul de amenintari exterioare, cum ar fi interferente cu alte cabluri si echipamente existente in zona. Desi nu toate mediile impun folosirea unor cabluri atat de puternice si rezistente, cablurile cu ecranare au devenit din ce in ce mai populare. Cablurile FTP simple sau cablurile FTP cu sufa, sunt folosite pentru retele de date, cu precadere la exterior, pentru a impiedica interferente de semnal, dar ele pot fi folosite si in institutii publice, sanatate si educatie, zone in care tehnologia este prevalenta si unde interferente cu alte echipamente pot aparea oricand.

Cablurile FTP (un acronim care provine din denumirea in engleza Foil Screened Twisted Pair si inseamna Perechi rasucite ecranate in folie) sunt cabluri ce contin mai multe perechi de fire de cupru, reunite intr-un „scut” constituit de o folie de aluminiu. Folia are rolul de a oferi o izolatie (ecranare) pe care cablurile simple UTP (Perechi rasucite ne-ecranate) – foarte populare de altfel pentru retele de date, sau mai simplu spus pentru Internet – nu o pot oferi. In plus, folia are si rol de conductor de impamantare pentru acest tip de cablu. Cablurile FTP cu sufa, o variatie a cablurilor simple FTP, au un fir de otel, rigid, cu rol de sustinere a cablului si de fixare a acestuia cand este folosit pe distante lungi, impiedicand astfel caderea cablului sub propria greutate sau ruperea sa din cauza unor factori externi.

Cablurile FTP cu sufa sunt ideale pentru montarea intre stalpi, acolo unde trebuie sa ramana drepte si cat mai putin afectate de greutatea zapezii, pasarilor, sau a altor factori externi. Desi cablurile de tip UTP sunt cele mai folosite, atat pentru retele de telefonie cat si pentru retele de date si mai ales preferate pentru interior, mai ales pentru locuinte personale, mai rezistente si mai sigure sunt cablurile FTP, si este de la sine inteles de ce sunt preferate nu numai pentru exterior, dar si pentru interior, in medii cu risc crescut de interferente.

No comments:

Post a Comment