Plantele pot aduce mai mult profit decat ati fi crezut vreodata. Nu ne referim aici la plantele obisnuite, ci la cele a caror cultivare pe suprafete intinse poate aduce profituri de pana la 10.000 de euro. Printre ele se numara si lavanda, una dintre cele mai parfumate si mai frumos colorate plante medicinale, cu intrebuintari culinare, destul de usor de cultivat si la noi in tara. Numai dupa un singur hectar cultivat cu aceasta planta puteti obtine pana la 20.000 de euro venit. Aceast venit se poate obtine doar in anumite conditii, pe suprafete mici de pana la 1 hectar, si doar in cazul in care toata productia de lavanda o transformati in produse finite pe care sa le comercializati in magazinul dvs., online sau in targuri si piete.
Daca va limitati doar la productia de ulei esential obtinut prin distilarea florilor de lavanda, veniturile pot fi intre 3 si 5 mii de uro la hectar. Aveti nevoie doar de cateva hectare de teren, rabdare si cateva informatii despre cultivarea lavandei.
Plantarea lavandei are loc toamna, de preferat, sau primavara, pentru a permite butasilor sa se dezvolte in mod normal si sa se fixeze in sol cat mai bine. Dupa ce s-a stabilit clar suprafata de cultivat se trece la discuit, frezat, la bilonare.
Lavanda rezista si la temperaturi de 40 de grade sau minime de minus 20 de grade Celsius, asa ca daca se planteaza si se ingrijeste corespunzator puteti avea o cultura sanatoasa de lavanda in cel mai scurt timp.
Irigarea terenurilor se face in acest caz prin picurare, asa ca trebuie sa aveti in apropierea plantatiei surse de apa. Daca solul e prea imbibat cu apa lavanda poate putrezi pentru ca e prea sensibila la umezeala mare. In privinta plantarii, ea se poate realiza mecanizat sau manual, cea mai buna metoda fiind cea manuala, mult mai ieftina si mai eficienta. La recoltare se foloseste tot metoda manuala, cu motocoasa sau cu utilaje de recoltare atasate la tractoare.
La ora actuala, levantica, asa cum mai e numita, se vinde bine si e ceruta in tari precum Franta, Elvetia, Germania, SUA intrucat are preturi mici la cerere, mana de lucru e ieftina in Romania. Desi investitia initiala este mai mare, amortizarea costurilor se poate face relativ rapida daca dispuneti de terenuri mari si culturi fara probleme. Mai multe detalii despre cultivarea lavandei si diverse utilizari ale sale gasiti pe fabricademov.ro.
No comments:
Post a Comment