Beneficii neasteptate ale imbatranirii

Racesti mai rar. De cate ori ati racit in acest an? De cel putin trei ori garantat, va spunem noi. Cam asta e standardul pentru o persoana tanara. Insa cei care au varste peste 50 de ani raceste de pana la doua ori mai putin, ajungand sa faca o raceala serioasa o data sau de doua ori pe an. Cand suntem la inceputul vietii si doar ce am fost nascuti, fiecare virus e ca un fel de ciocan care loveste cu putere in sistemul nostru imunitar. Pe masura ce imbatranim corpul nostru ajunge sa recunoasca mai multe categorii de virusi si sa lupte impotriva lor cu mai multe arme.

Atunci cand ne apropriem de varsta de 40 de ani deja avem un dosar intreg in care am stocat zeci de semnaturi ale virusilor si stim deja cum sa le facem fata. Desigur, nici sistemul imunitar al persoanelor in varsta nu este perfect si poate fi atacat pe mai multe cai, de unde si bolile serioase care pot rezulta. Cu toate astea, stiinta a demonstrat ca tot ce tine de alergii si migrene, orice boli mai simple incep sa nu mai aiba aceeasi incidenta pe masura ce trecem de 50 de ani. Ajungi la fericirea maxima. Ca o regula generala, pe masura ce imbatranim, satisfactia resimtita este mult mai profunda. De la 18 la 25 de ani cei mai multi oameni descriu propria fericire, stare de bine ca avand o ascensiune notabila, dupa care se prabuseste pentru a reveni pe trendul ascendent de la 40 in sus. Dupa 50 deja ne aflam la un stadiu al satisfactiei si fericirii destul de scazut. Dar, la un moment dat, pe masura ce ne apropiem de finele vietii ceva neasteptat se intampla. Lucrurile incep sa se miste, sa intre pe un fagas normal, iar pe la 60 suntem la fel de fericiti ca la 18 ani. La 70 persoanele ajung sa fie multumite de viata lor mai mult ca niciodata. Constatarea e si mai ciudata cu atat mai mult cu cat la varsta aceea apetitul sexual nu mai e asa de bun. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca in sfarsit reusim sa gasim un echilibru intre emotii dupa ce toata viata am fost intorsi pe toate partile de ele.

Nu ne mai indreptam atentia catre lucrurile minore, catre detalii, si privim cu mai multa detasare tot ce ni se intampla. Spre 80 de ani, multumirea vizavi de viata pe care o traiesti scade iarasi, insa vestea buna este ca aceasta panta descendenta nu se va duce sub ceea ce am simtit pe la 20 de ani. La 90 de ani, daca apuci sa traiesti pana atunci, vei vedea ca lucrurile se misca si mai bine. Asta daca apuci…

No comments:

Post a Comment