Celulele fotovoltaice, inima panourilor fotovoltaice si garantia unei eficiente sporit

Cine nu a auzit sau nu a citit macar un articol in ultimii doi ani despre panouri fotovoltaice. Desi notiunea e un pic abstracta pentru unii, panourile fotovoltaice nu fac altceva decat sa ne ajute sa inmagazinam si sa captam energie solara gratuita pe care sa o transformam mai apoi in energie electrica cu niste costuri mult mai mici decat daca am apela la reteaua nationala de electricitate. La baza functionarii unor panouri fotovoltaice stau celulele solare, niste dispozitive semiconducatoare care transforma in timp real lumina solara, radiatia, in curent electric.

Aranjate in grupe, celulele fotovoltaice pot asigura curent electric pentru motoare, incarcarea bateriilor etc. Sistemele fotovoltaice produc curent alternativ compatibil cu aparatele conventionale, operand interconectat sau in paralel la grila de utilitate. Primele celule fotovoltaice dateaza inca din 1950, 1960, cand erau folosite pentru producerea curentului electric pentru satelitii ce orbitau in jurul Pamantului. Din 1970, celulele fotovoltaice din panouri fotovoltaice s-au produs cu niste costuri mai mici, deschizand calea alimentarii dispozitivelor de pe pamant la distanta, fiind folosite si pentru incarcarea bateriilor necesare navigarii. Din anii 1980, sistemele bazate pe celule fotovoltaice au fost utilizate si pentru dispozitivele consumatoare de curent, comune, din casa oricarui individ. S-a trecut apoi la alimentarea zonelor si obiectivelor comerciale si industriale, sistemelor de telecomunicatii si a clinicilor si spitalelor. Un model obisnuit de celula fotovoltaica a fost reprezentat de cea de silicon, in care intalneam foite subtiri din straturi de silicon tip N, straturi groase de silicon tip P deasupra si un camp magnetic special deasupra. Atunci cand razele solare ating acest camp energetic, campul de energie produce momentul si directia electronilor stimulati de lumina, de unde si fluxul de curent al celulelor.

Fiecare bucata de celula fotovoltaica produce 0.5 sau 0.6 volti, dar curentul si puterea de iesire a sa depinde de cat de mare e suprafata de contact si cat de eficienta e fiecare celula. Asadar, o functionare simpla si un mod foarte bun de a economisi bani si timp destinat producerii energiei electrice, fara a afecta mediul inconjurator.

No comments:

Post a Comment